Здравейте! Вече 30 години приготвям любимата на моето семейство туршия от патладжани. Тази рецепта я зная от моята свекърва, която е палестинка. Приготвя се с много малки патладжани, каквито в България няма. Но аз я правя с най-малките, които намеря на пазара и също става вкусна.

Продукти за 3-литров буркан:
много малки патладжанчета
3 с. л. едра сол

За плънка:
орехи 0,5 кг
магданоз - 2 връзки
чесън - 1 глава
олио

Приготвяне:
Патладжаните се почистват от дръжките и се прави дълбок надлъжен разрез, който се посолява. След 2 часа се пускат за 2-3 мин. във вряща подсолена вода. Изваждат се и се притискат, за да се отцеди водата. Разрезите се пълнят с плънка, приготвена от счуканите на едро орехи и нарязания на ситно магданоз. Слагат се и 1-2 скилидки чесън. Нареждат се плътно в буркана, слагат се 3 с. л. сол и се заливат с вода. След около 20 дни водата се изхвърля и се заливат с малко зехтин или олио.

Рецептата участва в конкурса “Моята туршия”