Меню

Ябълков пай с бутертесто

9 октомври 2020 | 10:16 | Илияна Николова
Добави в любими
2 супени лъжици лимонов сок
1 л вода
4 зелени ябълки, обелени и нарязани 
2 супени лъжици масло
200 г кафява захар
1 чаена лъжица канела 
1 супена лъжица царевично брашно
1 супена лъжица вода
1 пакет бутертесто 
125 г пудра захар 
1 супена лъжица прясно мляко
1 чаена лъжица ванилия
60 мин

  • Порции: 4

Продукти
Приготвяне

Смесете 1 литър вода с лимоновия сок в голяма купа. Поставете нарязаните ябълки във водата, за да ги предпазите от покафеняване. Разтопете маслото в голям тиган на средна температура. Отцедете ябълките от водата и ги поставете в горещия тиган с маслото. Разбърквайте около 2 минути. Добавете кафявата захар и канелата. Разбърквайте за още 2 минути.

Разтворете царевичното брашно в 1 супена лъжица вода. Добавете ги в тигана и разбъркайте добре в продължение на още 1 минута, докато сосът се сгъсти. Свалете от огъня и оставете да изстине.

Загрейте фурната на 200 градуса. Разстелете листовете бутертесто. Ако има пукнатини ги притиснете с пръсти, за да ги слепите. Нарежете всеки лист във форма на квадрат. След това нарежете всеки квадрат на 4 малки квадрата. Напълнете от сместа с ябълките в центъра на всеки квадрат. Затворете квадратите от ъгъл до ъгъл, така че да добият триъгълна форма. Притиснете ръбовете, за да ги запечатите.

Подредете пайовете в тава за печене, като оставите разстояние от поне 2 см между всеки от тях. Печете за 25 минути в загрятата фурна, докато добият златист загар. Оставете ги да изстинат преди да ги намажете със сиропираща глазура.

За сиропиращата глазура:

Смесете пудра захарта, млякото и ванилията в малка купа. Коригирайте гъстотата на глазурата, като добавяте по малко пудра захар и разбърквате до желаната консистенция. Намажете пайовете с глазурата, след като изстинат.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай