Меню

Френска лучена супа с 4 вида сирене

29 декември 2020 | 00:31 | Илияна Николова
Добави в любими
6 супени лъжици масло 
4 големи глави бял лук, нарязан
1 супена лъжица захар
2 скилидки чесън
120 мл шери 
1,5 л телешки бульон
Сол на вкус 
¼ чаена лъжица сушена мащерка 
1 дафинов лист 
8 резена франзела 
60 г сирене Грюер, настъргано
40 г сирене Ементал, настъргано 
20 г сирене Пармезан, настъргано
2 супени лъжици моцарела, настъргана
7 ч.

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Разтопете маслото в голям тиган на средна към висока температура. Запържете лука, докато омекне или за 10 минути. Поръсете го със захарта, намалете котлона. Разбърквайте от време на време, докато лукът покафенее или около15-20 минути. Добавете чесъна и разбърквайте за още 1-2 минути.

Добавете шерито в тигана. Разбърквайте, докато алкохолът обере загорелите остатъци от карамелизирания лук от дъното на тигана. Прехвърлете лука и чесъна в купата на мултикукъра. Залейте с бульона. Овкусете със сол, мащерка и дафинов лист. Покрийте и пуснете да се вари за 4 до 6часа.

Десет минути преди да сервирате, препечете филийките франзела на фурна или в тостер. Отделно смесете сирената в купа и ги разбъркайте. Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете супата в купички за супа, подходящи за използване във фурна. Потопете по една филийка франзела във всяка от тях. Във всяка купичка добавете по 2 супени лъжици от настърганите сирена. Подредете купичките в тава и ги пъхнете във фурната за няколко минути.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай