Меню

Класически коледен щолен

23 декември 2020 | 08:04 | Илияна Николова
4 от 2 гласа
Добави в любими
1 кг брашно
80 г прясна мая
1 щипка пудра захар
1 супена лъжица леко топло мляко
375 мл хладка вода
250 г масло
½ чаена лъжица сол
200 г пудра захар
2 жълтъка
250 г счукани бадеми, бланширани 
200 г стафиди, златни 
100 г лимонови корички 
100 г портокалови корички 
2 супени лъжици разтопено масло
Пудра захар за поръсване
180 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Поставете брашното в голяма купа. Натрошете маята върху него. Поръсете с щипката пудра захар и добавете млякото. Покрийте за 1 час, за да се активира маята. Оставете на топло.

Загрейте маслото и млякото в тиган на ниска температура, докато се разтопи. В друга голяма купа смесете брашното и маята със сместа с маслото и млякото. Добавете солта, останалата захар и жълтъците. Омесете меко тесто. Оставете го отново за 1 час да втаса на топло, докато удвои размера си.

Смесете бадемите с двата вида корички и стафидите. Добавете ги в тестото. Оформете продълговата форма на тестото. Поставете го в продълговата форма за печене с хартия. Оставете го да почине малко, докато започне пак да втасва или около 30 минути. Междувременно стоплете фурната на 190 градуса. Печете за 45 до 60 минути.

След като извадите от фурната, залейте с разтопеното масло и поръсете обилно с пудра захар, докато полепне добре.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай