Меню

Празничен тутманик със сирене

30 декември 2020 | 13:49 | Илияна Николова
4 от 21 гласа
Добави в любими
500 г брашно
3 яйца
100 г масло
130 мл вода
100 мл кисело мляко
1 кубче мая
1 супена лъжица захар
1 супена лъжица сол
200 г сирене
120 мин

  • Порции: 1

Продукти
Приготвяне

Затоплете леко водата, така че да стане хладка. В нея разтворете маята и захарта. Оставете да шупне добре, след като разбъркате. След това към сместа добавете киселото мляко и яйцата. Разбъркайте отново добре. Прибавете по-голямата част от маслото, което е предварително леко разтопено или размекнато.

Отделно пресейте брашното със солта и го добавете към мокрите съставки. Омесете меко тесто. При нужда добавете още малко брашно. Месете продължително време, докато тестото стане много меко и еластично. След като сте омесили тестото го намажете леко с мазнина и го оставете в купа да втаса.

След като удвои размера си го извадете и го разделете на 5 топки. Разточете всяка от тях. Намажете ги с останалото разтопено масло и отново омесете. След това отново разточете. Поръсете всяка кора с натрошено сирене. Навийте ги на дълги рула и ги подредете в намазнена тава за печене. Оставете тутманика на топло отново да втаса преди да го сложите във фурната.

Печете на 190 градуса за около час или до златиста коричка.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай