Нарежете кромида на лентички и част от пресния лук. Запържете ги до златисто в тиган с малко мазнина. Овкусете с малко сол и отделете, за да се охлади. В голяма купа комбинирайте брашното с останалия нарязан зелен лук. В 80 мл топла вода разтворете маята заедно със солта, след което я прибавете към брашното. Добавете 240 мл вода, разбъркайте всичко и добавете карамелизирания лук. Омесва се меко и гладко тесто.

Сложете го в подходяща купа и го покрийте с кърпа за около 60 минути, за да втаса. След това го сложете в тава за печене, кръгла или продълговата, която е добре намазнена или сте сигурни, че тестото няма да залепне. Отново покрийте за около 30 минути. Фурната се загрява предварително на 240 градуса, като в основата ѝ се поставя малка тенджера/тава с вода, за да се получи пара.

Печете 15 минути на пара, след което махнете съда с водата от фурната. Намалете до 230 градуса и печете за още 10-15 минути. Преди да бъде разрязан, хлябът трябва да е добре охладен.

Снимка: iStock

По идея на homecookingadventure.com

Вижте още: