Меню

Киш с аспержи, бекон и гъби

15 април 2021 | 05:56 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
5 резена бекон, нарязан
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязана
100 г гъби, сварени на пара и нарязани 
150 г аспержи, нарязани 
1 брой готово тесто (по желание омесете домашно)
1 белтък, разбит
140 г настърган кашкавал
60 г фета сирене, натрошено 
2 яйца
100 мл прясно мляко 
80 мл готварска сметана
½ чаена лъжица сол
Черен пипер на вкус
70 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Запържете бекона в тиган на средна температура до златисто. Отцедете го върху кухненска хартия и го нарежете. Загрейте зехтина в голям тиган на средна към висока температура. В него запържете лука, докато стане полупрозрачен. Намалете котлона на средно и добавете гъбите. Гответе с разбъркване за още 7-8 минути или докато гъбите станат меки.

Кипнете подсолена вода в тенджера на висока температура. В нея сварете за 2 минути аспержите. Отцедете ги и ги охладете под течаща студена вода.

Разстелете тестото в намазнена форма за киш. Намажете го с белтъка. Поставете сместа с гъбите и лука отгоре. Добавете нарязаните аспержи и бекона. Поръсете щедро с кашкавал върху зеленчуците.

В малка купа смесете разбитите яйца с млякото, сметаната, солта и пипера. Залейте плънката с тях. Печете за 40 минути или до готовност.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай