Меню

Гръцка вегетарианска мусака

12 август 2021 | 11:59 | Илияна Николова
5 от 3 гласа
Добави в любими
3 патладжана
2 супени лъжици брашно
2 супени лъжици зехтин
1 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, пресован
1 чушка, почистена и нарязана
3 домата, нарязани 
За заливката: 
250 мл кисело мляко 
2 супени лъжици брашно
200 г настъргано сирене
Сол и черен пипер на вкус 
¼ чаена лъжица индийско орехче
1 връзка босилек, ситно нарязан
60 мин

  • Порции: 6

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете патладжаните на колелца. Поръсете ги със сол и изчакайте да пуснат горчивия сок. Изплакнете под течаща вода. Подсушете с хартия. 

Оваляйте колелцата патладжан в брашното. Загрейте зехтина в тиган и запържете патладжана за 1-2 минути от всяка страна. Добавете лука, чесъна и чушката. Гответе няколко минути. Добавете доматите и гответе, докато омекнат. Добавете сол и пипер. 

В малък съд на средна температура на котлона смесете млякото с две супени лъжици брашно. Разбъркайте добре, докато се сгъсти. Добавете сиренето и разбърквайте, докато се стопи. Подредете патладжаните с останалите продукти в тава. Залейте със заливката. Поръсете с босилек. 

Печете за около 30-40 минути или до готовност. 

Снимка: istock

Опитайте още:

10-те най-добри рецепти за мусака

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай