Загрейте фурната на 180 градуса. Настържете тиквичките. Посолете ги със сол и ги оставете да се отцедят. Изстискайте ги в гевгир или в тензух, за да не остане никаква вода. Подсушете в кухненска хартия. 

В купа пресейте сухите съставки. Към тях добавете пармезана и ситно нарязаните подправки. В отделна купа разбийте яйцата. Към тях добавете зехтина и лука, разбъркайте и добавете към останалите съставки. Разбъркайте, докато се смесят добре. Прибавете и тиквичките. Разбъркайте. 

Намажете правоъгълна форма за печене с малко мазнина. Излейте сместа в нея и печете за около 35 минути или до суха клечка. Извадете от фурната. Оставете кекса да изстине малко преди да го нарежете на парчета. 

Снимка: istock

Опитайте още: 

Солен кейк с шунка, кашкавал и майонеза

Солен кекс с шунка, кашкавал и краставички

Солен кекс със салам и сирене