Меню

Ябълков кекс с тофи карамелена глазура

11 декември 2021 | 11:55 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
За кекса: 
3 яйца
200 г захар
280 мл олио 
2 чаени лъжици ванилия 
380 г брашно
1 чаена лъжица сол 
1 чаена лъжица сода
500 г ябълки, обелени и нарязани на ситно 
120 г орехи, счукани 
За тофи глазурата: 
125 г масло
60 мл прясно мляко 
225 г кафява захар
1 щипка сол
120 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. В купа разбийте яйцата. Бавно добавете захарта. Добавете олиото и ванилията. Отделно пресейте сухите съставки. Добавете ги към мокрите и разбийте. Накрая добавете нарязаните ябълки и орехите. Разбъркайте с дървена лъжица.

Излейте тестото в намазана с мазнина форма за печене. Печете в загрята фурна за около час или час и 15 минути, или суха клечка. Оставете да изстине за поне 10 минути, преди да извадите от формата. След това го поставете върху плато за сервиране.

За да направите глазурата:

Смесете всички съставки за глазурата в касерола на среден огън. Разбърквайте, докато заври или за около 3 минути. Не спирайте да разбърквате. Поръсете обилно кекса, докато не е изстинал напълно.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай