Ябълков щрудел със стафиди

28 юни 2018 | 06:00 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
Добави в любими
1,200 кг ябълки
50 г тъмни стафиди
коняк за накисването на стафидите
100 г счукани орехи
300 г захар
1 пакетче канела
1 пакет фини кори 
50 мл олио за намазване на тавичката
2 жълтъка за намазване на щрудела
пудра захар за поръсване
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Ябълките се обелват, почистват и настъргват. В гевгир може да ги оставите за около 20-30 минути, за да се отцеди сокът им. През това време накиснете стафидите в коняка. В голяма купа прехвърлете ябълките и добавете към тях останалите съставки (без олиото) заедно с вече накиснатите стафиди.

Разбъркайте добре, разстелете корите и вземете две от тях. Сложете от плънката и завийте. Поставете в намазана с олио тавичка. Навийте и останалите кори (като взимате по две). Накрая намажете корите с жълтък за повече блясък на щрудела. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-25 минути.

След като десертът изстине, може да го поръсите с пудра захар.

Рецептата е предоставена от нашата читателка Марияна Георгиева.

Снимка: istock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай