Меню

Карпатка – полска торта

3 април 2022 | 12:11 | Илияна Николова
5 от 2 гласа
Добави в любими
За тестото: 
150 г брашно
100 мл прясно мляко
4 яйца
1 щипка сол 
100 мл вода
80 г масло
1 бакпулвер 

За крема: 
500 мл прясно мляко
100 г брашно 
180 г масло
150 г захар
2 яйца
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За тестото:

Сложете брашното за тестото в купа. Добавете бакпулвера. Разбъркайте. Сложете млякото в касерола на умерен огън. Добавете маслото и щипка сол. Загрейте. След като маслото се разтопи напълно, сместа ще започне да завира. Тогава добавете брашното. Намалете котлона. Разбърквайте постоянно за около 2 минути. Сместа ще се сгъсти. Прехвърлете я в купа и оставете да изстине.

Към сместа добавете яйцата едно по едно, след като сте сигурни, че сместа е изстинала, за да не се сготвят яйцата. Разбъркайте добре, докато яйцата се разтворят напълно в тестото. Ще се получи гъста лепкава смес.

Прехвърлете половината от сместа в кръгла форма за печене с диаметър 24 см. Формата е добре да е застлана с хартия и намазана с масло. Печете тестото в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути. Извадете от фурната и повторете същото с втората част от тестото. Оставете тестото да изстине напълно.

За крема:

В касерола разбийте двете яйца със захарта до гладка смес. Добавете брашното и разбъркайте много добре. След това сложете касеролата на котлона на среден огън и добавете млякото. Разбърквайте постоянно, докато започне да завира и да се сгъстява. След като крема клокне и образува мехурчета, свалете го от котлона и прехвърлете в купа, за да изстине. Покрийте с найлоново фолио, така че то да допира крема. Така ще го предпазите от хващане на коричка.

Поставете долния блат в кръгъл поднос. Добавете маслото на стайна температура към изстиналия крем. Разбийте с миксер до получаване на много гладка и мека смес. Намажете крема върху долния блат. Покрийте с втория блат. Сложете в хладилник за поне 2 часа.

Полската торта може да се сервира поръсена с пудра захар или украсена с плодове по желание.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай