Меню

Карамелизирано медено свинско за Великден

13 април 2022 | 12:01 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
2,5 кг цяло парче пушена шунка 
¼ чаша карамфил 
¼ чаша тъмен царевичен сироп 
2 чаши мед 
2/3 чаша масло
180 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 170 градуса. Направете прорези по цялата дължина на парчето шунка, след това повторете същото от другата страна така, че да се получи ромбоидна форма. В прорезите поставете целите карамфили, за да овкусят месото.

На водна баня загрейте царевичния сироп, меда и маслото. Разбърквайте, докато се смесят напълно. След като маслото е изцяло разтопено, свалете от котлона. Намажете месото обилно с глазиращия сос. Сложете във фурната да се пече за около 1 час. Изваждайте месото на всеки 10-15 минути, за да го обливате отново със соса.

През последните 4-5 минути от печенето увеличете температурата, за да се карамелизира още по-добре. Оставете месото да почине известно време, преди да сервирате. Извадете парченцата карамфил.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай