Меню

Как да съхранявате динята така, че да остане сочна за по-дълго

22 май 2022 | 06:13 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Динята е любим плод през лятото. Тя е сладка, сочна, много освежаваща и полезна. Ако искате да похапнете нещо ободряващо и хидратиращо в лятната жега, динята е вашият избор. Но често неправилното съхранение на динята я прави сипкава и отнема от сочността ѝ.

Как да съхранявате доматите така, че да не се развалят бързо

Как да избирате най-хубавата и узряла диня?

За да подберете най-добре узрялата и сочна диня е важно най-напред да я огледате и пипнете. Кората ѝ трябва да е твърда, да не хлътва при натиск с пръст. Огледайте дръжката на динята. Тя не трябва да е зелена, а леко покафеняла, което означава, че е узряла и не е откъсната преждевременно.

Почукайте кората на динята с ръка. Звукът трябва да е като от кух барабан, от който се носят вибрации. Това означава, че динята е сочна, а не суха и сипкава.

Как да съхранявате динята, за да остане прясна и свежа?

Ако динята е цяла и няма да я консумирате веднага след купуването ѝ, дръжте я извън хладилника, но на място далеч от слънчева светлина. Стайната температура поддържа вкуса, сочността и текстурата на динята, както и съхранява хранителните ѝ вещества. Ако помещението не е прекалено горещо и е климатизирано през лятото, динята може да издържи до 2 седмици.

Как правилно да съхранявате картофи така, че да не покълнат

Ако динята е добре узряла, но нямате време или възможност да я изядете веднага, не я режете в никакъв случай. Нарязването ускорява развалянето ѝ. Сложете я в хладилника. Хладната температура ще я задържи годна за консумация още 2 седмици.

Как да съхранявате нарязана диня?

Ако динята е нарязана е добре да се съхранява в хладилник в съд с капак. Така ще се запазят соковете, качествата и сладостта ѝ. За да се запази още по-сочна и дълготрайна в хладилника, дръжте динята нарязана заедно с кората. Непосредствено преди консумация изрежете кората или отхапвайте парчетата от нея. Така се запазва текстурата и свежестта на плода.

Как да съхранявате ягоди така, че да не се развалят бързо

В хладилник нарязаната диня може да издържи свежа около 36 часа.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 1 година )
mmm dnes da ne zabravya da si kupy dobre ce mi napomnihte obojavam dinyata mersi sladkis
отговор Сигнализирай за неуместен коментар