Меню

Как да съхранявате доматите така, че да не се развалят бързо

19 май 2022 | 16:17 | Илияна Николова
5 от 8 гласа
Добави в любими
Снимка: istock

Продукти
Приготвяне

Правилното съхранение на храната е много важно, защото по този начин се подпомага запазването на хранителните качества и свежест на продуктите. Погрешното съхранение води до бързо разваляне на храната, скапването на продуктите и преждевременното им изхвърляне.

Как да съхранявате цял и нарязан лук така, че да не мирише

Доматите са чудесен плод, който сме свикнали да възприемаме като зеленчук. Без значение как ще го определяме, той има своята трайност. Ако съхранявате доматите неправилно, те стават сипкави, губят сочността си, вкусът им се изменя.

За да запазите доматите възможно най-дълго сочни, сладки и хрупкави, трябва да знаете как да ги съхранявате, след като ги купите.

Как правилно да съхранявате пресни домати?

Ако доматите не са достатъчно узрели, когато сте ги купили от магазина или пазара, те ще се нуждаят от няколко дни да дозреят. Можете да ги съхранявате на плота в кухнята на добре осветено място, но не под директна слънчева светлина. Важно е доматите да не се допират един до друг, защото това ускорява процесите на гниене. След като доматите узреят могат да се съхраняват в хладилник до две седмици.

7 начина да намалите горчивината на брюкселското зеле

Можете ли да съхранявате доматите в хладилника?

Краткият отговор е да, но е важно да прецените степента на зрялост на домата. Ако доматите ви са недостатъчно узрели трябва да знаете, че охлаждането в хладилник прекъсва процесите на зреене. Така че доматите ви ще останат свежи за по-дълго, но няма да дозреят, а ще останат по-зелени. Това ще възпрепятства разгръщането на вкусовите им качества. Ако сте купили добре узрели домати, спокойно можете да ги сложите директно в хладилника.

Презрелите домати задължително се съхраняват веднага в хладилник. Това ще забави тяхното разваляне. Можете да ги използвате за супи, сосове, къри, печени ястия.

Съхранението в хладилник зависи от ситуацията. Преценете зрелостта на домата и в зависимост от нея съхранявайте извън или вътре в хладилника.

Трябва ли да изплаквате ориза преди готвене или не?

Как да съхранявате нарязани домати?

Ципата на доматите предпазва вътрешността им. Ако доматите са нарязани, процесите на разваляне започват да текат по-ускорено. Покрийте нарязаната страна на домата с найлоново фолио. Подредете в чиния така, че долната страна на доматите да е защитена от съда, а горната от фолиото. Съхранявайте в хладилник. По този начин доматите могат да издържат няколко дни.

Как правилно да съхраняваме магданоза, за да остане пресен

Може ли да замразите пресните домати?

Пресните домати са плод, а много от плодовете могат да бъдат замразявани. Ако имате прекалено много домати, които не можете да изядете в прясното им състояние, можете да ги замразите. Изплакнете ги, отстранете дръжките, изчакайте да изсъхнат добре от водата или ги попийте с кърпа, след това ги поставете в найлонова торба или контейнер и ги сложете във фризера.

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай