Меню

Лепкав кекс с ябълки

28 юни 2022 | 05:13 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
4-5 червени или шарени ябълки 
5 големи яйца 
170 г захар
170 г брашно
2 супени лъжици заквасена сметана 
1 супена лъжица лимонов сок 
1 щипка сол 
1 ампула ванилия 
100 г масло
Пудра захар за поръсване
60 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с малко масло. Нарежете ябълките на резени полумесеци. В купа разбийте яйцата. Добавете щипка сол и ванилията към тях. Разбивайте до получаване на пухкава смес. След това добавете захарта. Разбийте до гладка консистенция.

Пресейте брашното. Към него добавете сметаната и лимоновия сок. Разбъркайте с шпатула, докато се смесят. Добавете ги към останалата смес и разбийте отново с миксера. В намазнената с масло форма поръсете малко захар. Подредете половината от резените ябълки. Залейте ги с част от тестото. Подредете още един ред ябълки и залейте с останалото тесто.

Печете в загрята фурна за 40-45 минути. Кексът може да се изпече в правоъгълна или кръгла форма. Извадете от фурната и поръсете с пудра захар.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай