Меню

Тиквени захаросани понички

2 декември 2022 | 10:02 | Илияна Николова
3 от 2 гласа
120 г брашно
40 г захар
50 г сирене рикота 
30 г масло
5 г ванилов екстракт 
100 г пълнозърнесто брашно или трици
5 г мая 
150 г тиквено пюре
2 г лимонова кора
1 щипка сол 
Олио за пържене
Захар за овалване
120 мин

  • Порции: 20

Продукти
Приготвяне

Поставете брашното върху плота за месене. Направете кладенче в средата. Добавете захарта, рикотата, маята, лимоновата кора, ванилията и тиквеното пюре. С ръце започнете да месите, докато смесите съставките, като започнете от центъра и загребвате навън.

Накрая добавете солта и маслото. Омесете финално, докато се получи гладко тесто. Месете го около 10 минути, докато стане много гладко, еластично и меко. Оформете топка. Поставете го в купа, покрийте и оставете да втасва за около 45 минути, докато удвои размера си.

От тестото оформете с ръце малки топчета. Загрейте дълбока тенджера с олиото за пържене на висока температура. Изпържете топчетата до златисто. Отцедете с решетъчна лъжица и поставете върху кухненска хартия. След това оваляйте всяка поничка в захарта. Подредете в съд и сервирайте.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай