Меню

Кекс с ябълки

19 септември 2023 | 11:13 | Михаела Лазарова
4 от 6 гласа
лесно
Добави в любими
2 яйца
140 г захар
1 щипка сол
1/2 чаша олио
1/2 чаша прясно мляко 
200 г брашно
50 г картофено или царевично нишесте 
1 ч.л. канела на прах
1 чаена лъжичка бакпулвер 
настъргана лимонова кора на вкус
3 ябълки
65 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

В купа с помощта на миксер разбийте яйцата заедно със захарта и щипка сол. Сместа трябва да стане леко пухкава. Постепенно добавете олиото и млякото, като продължавате да разбивате. В отделна купа комбинирайте пресятото брашно, пресятото картофено нишесте (или царевичното), канелата и бакпулвера. Разбъркайте и след това малко по малко добавете сухата смес към течната.

Трябва да се получи гладко тесто. Ябълките се обелват и нарязват на малки парчета и се добавят към него заедно с лимоновата кора. Разбъркайте с шпатула и пресипете тестото в намазнена и набрашнена форма за печене. За финал нарежете на филийки една или половин ябълка и я подредете върху тестото, поръсете с кристална захар.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за поне 35-40 минути, като най-добре е да тествате тестото с клечка за зъби. След като изстине, може да поръсите кекса с пудра захар.

Снимка: iStock

Вижте още:

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай