Меню

Рецепта за Ризогало (Rizogalo) – гръцки оризов пудинг

7 ноември 2023 | 05:20 | Михаела Лазарова
5 от 2 гласа
лесно
Снимка: istock
60 мин.

  • Порции: 3-4

Продукти
Приготвяне
  1. Оризът се изплаква в цедка или гевгир с вода. 
  2. В средно голяма тенджера комбинирайте млякото, ориза, пръчката канела, лимоновата кора и портокаловата кора, семената от ваниловата шушулка. 
  3. Разрежете по дължина шушулката и оберете семенцата с нож. 
  4. Заедно с тях може да добавите и самите шушулки в млечната смес. 
  5. Сместа трябва да къкри на слаб до средно силен котлон. 
  6. Бъркайте често, за да не загорят млякото и ориза. 
  7. Варенето на ориза може да отнеме около 35-40 минути и зрънцата трябва да са меки и добре сварени.
  8. Консистенцията на млякото трябва да е гъста. 
  9. Разредете царевичното нишесте с ¼ чаша вода в малка купичка или чаша.
  10. Изсипете го в оризовата смес на слаб огън, като разбивате, докато се смеси и пудингът се сгъсти, но има леко течаща консистенция.
  11. Свалете готовия пудинг от огъня.
  12. Той ще започне леко да се сгъстява, докато изстива. 
  13. Премахнете лимоновата кора, пръчката канела и ваниловите шушулки.
  14. Добавете захарта и разбъркайте добре, за да се разтопи и ако не ви е достатъчно сладко, добавете още малко. 
  15. Разпределете пудинга в купички и поръсете с канела на прах. 
  16. Може да сервирате, след като се охлади леко, за да не се изгорите при консумация.

Снимка: iStock

Вижте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай