Меню

Картофени ньоки със сос от сметана и горгондзола

14 ноември 2023 | 07:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
70 мин.

  • Порции: 3-4

Продукти
Приготвяне
  1. Сварете картофите. 
  2. Сипете брашното в тава или достатъчно голяма купа, оформете кладенче. 
  3. Прецедете готовите картофи и още докато са топли ги намачкайте и ги добавете към брашното. 
  4. Следва да сложите разбитото яйце и солта. 
  5. Омесете меко тесто, което разделете на няколко части. 
  6. Всяка част се оформя като фитил. 
  7. След това с нож се нарязва на малки парчета, около 2 см всяко. 
  8. Ако имате форма за ньоки може да я ползвате, за да добавите повече форма. 
  9. Може да ползвате и вилица, за да придадете класическата форма на ньоките, но не е задължително. 
  10. Следва да приготвите соса.
  11. В подходяща тенджера сипете сметаната. 
  12. Когато се загрее може да добавите нарязаното сирене, сол и черен пипер на вкус. 
  13. Докато сосът се готви, сварете ньокитата. 
  14. Те се слагат във вряща леко подсолена вода. 
  15. Трябват им около 3 минути (трябва да се повдигнат на повърхността на водата). 
  16. Бъркайте соса, за да се получи хомогенна смес. 
  17. Отцедете сварените ньоки и веднага ги добавете към соса. 
  18. Разбъркайте добре, оставете да се овкусят за няколко минути и сервирайте. 

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай