Меню

Баклава с тиква

22 ноември 2023 | 11:00 | Михаела Лазарова
4 от 3 гласа
лесно
Добави в любими
Снимка: istock
70 мин.

  • Порции: 8-10

Продукти
Приготвяне
  1. Започнете с приготвянето на захарния сироп.
  2. Сложете в тенджера на котлона съставките. 
  3. Когато сместа заври, започнете да бъркате.
  4. Захарта трябва да се разтвори много добре и сиропът леко да се сгъсти. 
  5. Премахнете от котлона и оставете настрана, за да се охлади сиропът.
  6. В купа комбинирайте ядките, тиквата и канелата. 
  7. Разбъркайте всичко добре. 
  8. Изберете подходяща тава за изпичането на баклавата и я намажете добре с масло. 
  9. Сложете една кора и я намажете с разтопено масло. 
  10. Сложете втора кора, която също намажете с масло.
  11. Така една върху друга сложете 10 фини кори, като при слагането на нова кора я намазвайте с маслото. 
  12. Разпределете част от плънката. 
  13. Следва да сложите 5 фини кори, като не забравяйте всяка кора да бъде намазана с масло. 
  14. Отново разпределете от плънката. 
  15. Следват нови пет кори, всяка намазана с масло и след това от плънката. 
  16. Накрая завършете с 10 фини кори и не забравяйте да намажете с масло всяка една от тях. 
  17. Вземете остър нож и нарежете добре баклавата на квадратчета или ромбоиди. 
  18. За финал намажете най-горната кора с масло. 
  19. Печете баклавата в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. 
  20. Извадете изпечената баклава от фурната и я залейте със сиропа, който трябва да е охладен на стайна температура. 
  21. Баклавата става по-вкусна, ако я оставите поне за няколко часа, за да може хубаво да поеме от сиропа. 

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай