Меню

Шоколадов мраморен чийзкейк

2 май 2024 | 10:04 | Илияна Николова
лесно
Добави в любими
Шоколадов мраморен чийзкейк
60 мин.

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне
  1. За основата: 
  2. Натрошете вафлите с помощта на кухненски робот. Ако нямате такъв, сложете ги в найлонов плик и натрошете с точилка. 
  3. Прехвърлете ги в купа и ги залейте с маслото. 
  4. Разбъркайте, докато се смесят добре. 
  5. Притиснете тестото на дъното на кръгла форма за чийзкейк. 
  6. Печете основата за 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. 
  7. Извадете от фурната и оставете да изстине напълно върху решетка. 
  8. За пълнежа: 
  9. Разтопете шоколада на водна баня. 
  10. Свалете от котлона. Към него добавете какаото и разбъркайте, докато се смесят добре. 
  11. В отделна купа разбийте крема сиренето и захарта до пухкава смес. 
  12. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате с миксер след всяко. 
  13. Добавете заквасената сметана, солта и ванилията. 
  14. Разбивайте с миксера до гладка смес. 
  15. От сместа отделете една чаша настрани. 
  16. В нея добавете шоколада и какаото. Разбъркайте. 
  17. Излейте по-голямото количество крем върху основата. 
  18. Внимателно излейте отгоре и шоколадовата смес. 
  19. С помощта на остър нож разнесете шоколадовата смес, за да добие мраморна форма. 
  20. Печете в загрята на 160 градуса фурна за 1 час, като на дъното поставите тава с гореща вода, за да се образува пара. 
  21. Сервирайте чийзкейка напълно изстинал и престоял поне 1 час в хладилник. 

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай