Защо постоянно се тревожите за всичко?

Практикувайте благодарност

17.05.2024г. / 15 48ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Всеки се тревожи от време на време, а според едно проучване от 2020 г., 59% от анкетираните съобщават за ежедневно чувство на безпокойство. Независимо дали се подготвяте за важна презентация на работното място или пък преминавате през трудни лични промени, нормално е от време на време да имате безсънни нощи.

Прекаленото безпокойство обаче може да ви затрудни да се наслаждавате на живота. Но първо да изясним някои причини, поради които се тревожим. Според експерти в областта има три основни причини:

Вашата естествена алармена система ви предупреждава за потенциална опасност 

Вашите тела са създадени да ви защитават и когато усетите заплаха (реална или не), към мозъка се изпраща сигнал за стрес. В ежедневието това може да се прояви под формата на безпокойство. И въпреки че може да бъде полезно в някои случаи, това често се превръща в постоянен цикъл, който може да бъде трудно да се спре.

Свързани статии

Страх от загуба на контрол 

Въпреки че хората може да се тревожат поради голямо разнообразие от причини, това идва най-вече от позицията на страх – страх да не бъдат осъдени или страх да не се случи нещо, което не могат да контролират.

Прекалена загриженост

Тревожните хора може да имат проблеми да се въздържат от прекомерно много тревожни мисли.

Ако искате да освободите живота си от безпокойството и да научите как да спрете да се тревожите, вижте в следващите редове как можете да направите това.

Свързани статии

Прегърнете несигурността

След като изолирате непродуктивните си притеснения, е време да определите нещата, които трябва да приемете, за да ги преодолеете. Може да се наложи да приемете собствените си ограничения или пък да допуснете, че съществува известна степен на несигурност, която трябва да приемете. Например много вероятно е да се разболеете от някаква болест някой ден, тъй като никой не знае какво крие бъдещето.

Много притеснени хора приравняват несигурността с лоши мисли, но несигурността е наистина неутрална. Когато приемете, че несигурността е нещо нормално, вече не е нужно да се тревожите. Приемането означава да знаете, че тя съществува, да се откажете да се съсредоточавате върху нещата, които не можете да контролирате и просто да се насладите на нещата, които ви носят радост.

Свързани статии

Позволете си да се чувствате неудобно

Тревожните хора чувстват, че не могат да понасят дискомфорт, но всъщност ако практикувате дискомфорт, ще постигнете много повече. Целта е да можете да правите това, което не искате или пък неща, които ви карат да се чувствате неудобно. Тревожните хора са склонни да избягват нови неща и ситуации, които ги карат да се чувстват неудобно, като партита или публични изказвания. Предварителното безпокойство може и да ви помага да избегнете дискомфорта, но ако се насилите да правите нещата, които ви карат да се чувствате неудобно, ще разчитате по-малко на безпокойството като стратегия за справяне.

Говорете 

Терапията с говорене може също да помогне на хронично тревожните хора да се тревожат по-малко, тъй като тя може да им помогне да стигнат до корена на проблемите си. Често разговорната и когнитивно-поведенческата терапия могат да работят заедно. Всеки човек трябва да разбере какво причинява безпокойството му или с какво е свързано то.

Свързани статии

Спрете да се тревожите, като практикувате внимание и медитация 

Докато се тревожите, може да ви е трудно да се съсредоточите върху нещо друго. Постоянното потъване в негативни мисли обаче е лош навик. Когато почувствате, че концентрацията ви намалява, седенето в тиха стая – прочистването на ума ви може да направи чудеса за вашето благополучие. Отделянето на внимание и медитацията могат да отклонят фокуса ви от негативните мисли, да ви отърват от тревожните чувства и да ви вдъхнат състояние на спокойствие.

Можете да използвате и приложения за медитация, като така ще изчистите ума си и ще пренасочите мислите си, отвличайки вниманието си от тревогите. С течение на времето медитацията също може да ви помогне да влезете в състояние на хармония, което ви позволява да се съсредоточите върху приоритетите си. Да се научите да се фокусирате върху това, което е пред вас, вместо върху тревогите ви, може наистина да промени живота ви.

Свързани статии

Съсредоточете се върху това, за което сте благодарни 

Когато се фокусираме върху една негативна мисъл, това подтиква мозъка ви да търси още. За разлика от това, търсенето на положителна мисъл може да ви помогне да обучите мозъка си да търси положителни неща и да прекъсне цикъла на тревогите. Това е една от причините, поради която ежедневната практика на благодарност може да бъде толкова полезна и дори променяща живота. Имате проблеми с намирането на нещо, за което да сте благодарни? Направете крачка назад и потърсете какво е интересно или смешно в определена ситуация.

Ангажирайте ума си чрез любопитство и хумор. Това може бързо да ви осигури необходимата почивка от негативните мисли. Можете дори да се опитате да проявите любопитство относно начина, по който се тревожите. Макар че може да изисква практика, за да се научите да обръщате негативните си мисли в позитивни, това може да бъде чудесен начин да спрете да се тревожите.

Свързани статии

Коментирай