
-
Порции: 8-10
Традициите за празника на свети Георги и обредната трапеза са пряко свързани с почитането на този ден като празник на пастирите. Въпреки че вече съвременните домакини не берат гергьовка рано сутринта за питите си, на много места, дори в градовете традицията да се приготви обреден хляб или поне да се постави такъв на трапезата, е запазена, подобно на традицията да се яде агнешко на Гергьовден.
На някои места в страната традиционната питка за Гергьовден не е една. Още на 5 май – ден преди светлия празник, домакините се приготвят за Гергьовден, като съществена част от подготовката са именно обредните хлябове. Приготвят се пити и хляб, чиято кора е нашарена различно, като в зависимост от шарката и това, за кого е предназначена питата, тя може да носи различно име. Питата се забърква с мълчана вода или с вода, в която са потопени билки и цветя. На нея се изобразявали агънце, гега, слънце, кръст и други символи, свързани с празника.
Снимка: iStock