Меню

Най-вкусната питка за Гергьовден

4 май 2025 | 08:00 | Мария Василева
средно
Добави в любими
Рецепта за вкусна питка за Гергьовден.
135 мин.

  • Порции: 8-10

Традициите за празника на свети Георги и обредната трапеза са пряко свързани с почитането на този ден като празник на пастирите. Въпреки че вече съвременните домакини не берат гергьовка рано сутринта за питите си, на много места, дори в градовете традицията да се приготви обреден хляб или поне да се постави такъв на трапезата, е запазена, подобно на традицията да се яде агнешко на Гергьовден.

На някои места в страната традиционната питка за Гергьовден не е една. Още на 5 май – ден преди светлия празник, домакините се приготвят за Гергьовден, като съществена част от подготовката са именно обредните хлябове. Приготвят се пити и хляб, чиято кора е нашарена различно, като в зависимост от шарката и това, за кого е предназначена питата, тя може да носи различно име. Питата се забърква с мълчана вода или с вода, в която са потопени билки и цветя. На нея се изобразявали агънце, гега, слънце, кръст и други символи, свързани с празника. 

Продукти
Приготвяне
  1. В съд смесете водата, добавете маята, за да се разтвори, и прибавете 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно. Сместа трябва да шупне.
  2. Пресейте брашното предварително, добавете разбитите яйца, без единия жълтък.
  3. Сложете и прясното мляко, водата, солта, олиото и шупналата мая.
  4. Замесете тесто и го оставете да втаса около 40-50 минути.
  5. Разделете тестото на няколко малки топки.
  6. Намажете ги с останалия жълтък и ги оставете настрана да починат за около 30 минути.
  7. За да си приготвите декорациите замесете тесто от вода, сол и брашно.
  8. Разточете го и направете желаните фигурки и елементи (агънце, гега, слънце, кръст и др.).
  9. Декорациите също се намазват с жълтък и се залепват за питката с помощта на малко вода.
  10. Питката се пече за първите 10 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, след което намаляваме на 170 градуса за още 35-40 минути.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай