Меню

Гръцки сиропирани бухтички Loukoumades

14 май 2025 | 11:00 | Михаела Лазарова
лесно
Добави в любими
Гръцки сиропирани бухтички Loukoumades
110 мин.

  • Порции: 4-5

Кой не обича бухти! Опитвали сме разнообразни рецепти за бухти. Солени, сладки, те са чудесни за хапване по всяко време. Споделяме една рецепта за гръцки сиропирани бухтички Loukoumades.

Продукти
Приготвяне
  1. В  купа комбинирайте добре водата, захарта и маята. 
  2. Оставете настрана за 10 минути или докато маята шупне. 
  3. След това към нея добавете брашното, царевичното нишесте, млякото и зехтина. 
  4. Разбъркайте с дървена лъжица, след което месете около 5 минути, докато тестото стане гладко.
  5. Покрийте купата със свежо фолио и я оставете на топло място за 1 час, докато тестото удвои обема си.
  6. Докато тестото втасва, пригответе медения сироп.
  7. В малка тенджера смесете 1 чаша вода със захарта и меда. 
  8. Разбъркайте и оставете да заври.
  9. Намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути. 
  10. Свалете от котлона и оставете да се охлади.
  11. Когато тестото е готово, намажете леко ръцете си с олио или зехтин. 
  12. От него оформете малки топки с приблизителен размер на голф топка.
  13. Би трябвало да се получат около 30-40 малки бухтички. 
  14. В малка тенджера на котлона сипете мазнината за пържене. 
  15. Тя трябва да е достатъчна, за да се изпържат добре бухтите. 
  16. Трябва да станат златистокафяви от всички страни. 
  17. Готовите бухти се отделят за кратко върху кухненска хартия. 
  18. След това потопете бухтите в сиропа. 
  19. Важно е бухтите да са все още горещи, когато ги слагате в сиропа. 
  20. Разбъркайте ги добре в него и сервирайте в чиния. 
  21. За финал може да поръсите върху тях още от сиропа.

Свързани статии

Снимка: iStock

По идеия от themediterraneandish.com

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай