Меню

Погача с масло за Петровден

27 юни 2025 | 09:30 | Михаела Лазарова
5 от 1 гласа
лесно
Добави в любими
Погача с масло за Петровден
140 мин.

  • Порции: 10-12

Няма по-вкусно от домашно приготвената питка. За Петровден приготвяме специални ястия, но и погача. Опитайте тази вкусна питка с масло. 

Продукти
Приготвяне
  1. В купа разтворете маята с половин чаена лъжичка захар в 100 мл топло, горещо мляко.
  2. Оставете настрана за 10-15 минути, за да шупне маята.
  3. В отделна купичка разтворете меда в останалите 150 мл топло (не горещо) мляко.
  4. В голяма купа комбинирайте брашното, яйцата, млякото с меда, солта, олиото, оцета и сместа с маята.
  5. Разбъркайте с шпатула или лъжица, докато тестото започне да се оформя. 
  6. Поръсете леко с брашно кухненския плот. 
  7. Започнете да месите тестото. 
  8. Месете около 5-10 минути, докато спре да лепне и стане меко и еластично.
  9. Поставете тестото в купата на топло място, покрито с кърпа, за един час или докато удвои обема си.
  10. След това тестото се изсипва върху леко набрашнен плот. 
  11. Разделете го на 8 или повече равни части в зависимост от размера на тавата ви за печене. 
  12. Всяка част се оформя на малка топка и се оставя да почине за няколко минути. 
  13. След това всяка топка се разточва в правоъгълна форма. 
  14. Намажете една с разтопено масло. 
  15. Върху нея сложете втори разточен лист и отново намажете с масло.
  16. Двата слепени слоя тесто се навиват на руло. 
  17. Същото направете и с останалите. 
  18. След това всяко руло се нарязва на парчета с приблизителна дебелина около 3-4 см. 
  19. Може да нарежете рулата и според желана от вас форма, както ви харесва да оформяте питките си. 
  20. Намазнете подходяща тава и подредете нарязаните парчета. 
  21. Покрийте с кърпа тавата и оставете питката да втаса за още 40 минути. 
  22. Разбийте в купичка жълтъка с една супена лъжица прясно мляко. 
  23. Намажете погачата. 
  24. По желание поръсете със семена сусам. 
  25. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса за 45 минути или до готовност. 

Свързани статии

Свързани статии

Снимка: iStock

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай