Меню

Пълнени тиквички с кайма по италиански

24 юли 2025 | 07:30 | Мария Дуковска
лесно
Добави в любими
Пълнени тиквички с кайма по италиански.
60 мин.

  • Порции: 4

Ако обичате тиквички и искате да разнообразите менюто у дома, опитайте с тази уникално вкусна средиземноморска рецепта. Днес ще ви представим пълнени тиквички с кайма и домашен сос, направени по италиански стил.

Пълнени тиквички с кайма по италиански

Продукти
Приготвяне
  1. Разрежете тиквичките на две (по дължина) и внимателно издълбайте сърцевината с лъжичка, оставяйки „лодчици“.
  2. Посолете ги леко и ги обърнете надолу върху кухненска хартия – да се отцедят (около 20 минути).
  3. Пригответе плънката, като запържите лука и чесъна в зехтин до златист цвят.
  4. Добавете каймата и я запържете, докато стане на трохи и получи загар.
  5. Махнете от котлона. 
  6. Добавете подправките, галетата (или варен ориз), яйцето и половината пармезан. 
  7. Разбъркайте добре.
  8. Наредете тиквички тип лодка в тава с малко зехтин на дъното.
  9. Напълнете ги с каймата, като леко ги притискате.
  10. По желание поръсете с още пармезан.
  11. Пригответе доматения сос като в тиган запържите чесъна за 30 секунди. 
  12. Добавете доматите, пюрето, захарта, сол и подправки.
  13. Оставете да покъкри 10–15 минути до леко сгъстяване.
  14. Залейте соса в тавата около тиквичките (не върху тях).
  15. Покрийте с фолио и печете на 180°C около 30 минути, после махнете фолиото, поръсете с още пармезан и запечете още 10–15 минути до златиста коричка.
  16. Сервирайте с пресен босилек, лъжица кисело мляко или хляб за соса.

Снимка: iStock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай