Меню

Рецепта по турски: Кюфтета от леща

20 октомври 2025 | 14:01 | Мария Василева
лесно
Добави в любими
Рецепта по турски: Кюфтета от леща

  • Порции: 10-15

Богатството на турската кухня е огромно заради разнообразието от продукти и подправки, с които съседите ни готвят. Ако искате да опитате една типично турска рецепта за кюфтета, опитайте тази.

Кюфтета от леща по турски е лесна за приготвяне рецепта, освен това е много вкусна и е подходяща както за предястие, така и за основно ястие.

Продукти
Приготвяне
  1. В тенджера изсипете 2 и ½ ч. ч. вода и варете лещата в нея.
  2. Имайте предвид, че тя ще стане готова много бързо.
  3. Отделно, в зехтин задушете лука и чесъна, като добавите 2-3 с. л. вода.
  4. След като омекнат, добавете доматеното пюре и подправките, намалете температурата и оставете да поемат ароматите.
  5. След като лещата стане готова, прибавете булгура и задушения лук с подправките.
  6. Оставете сместа в тенджера със затворен капак. Целта е булгурът да поеме течността.
  7. След 15-20 минути сместа за кюфтетата е готова.
  8. Сложете наситнените магданоз и копър.
  9. Смесете добре с дървена лъжица.
  10. С ръце оформете кюфтенцата, като те не трябва да са кръгли, а по-скоро продълговати (формата напомня тази на лука шалот).
  11. Оставете в хладилник да се охладят.
  12. Поднесете с канапе от пресни марулени листа.
  13. По желание можете да добавите и млечен сос. Ще го приготвите много лесно – в купичка сложете 1 ч. ч. заквасена сметана, 1 ч. ч. кисело мляко, сол, черен пипер, наситнена скилидка чесън и няколко капки лимонов сок.
  14. Размесете добре и оставете да се охлади.

Снимка: istock

Свързани статии

Как бихте оценили рецептата?