Продукти: 
1 ч. ч. натрошено сирене 
1 яйце 
1 ч. ч. кисело мляко 
2/3 ч. ч. олио 
1 ч. л. сол 
1 ч. л. сода бикарбонат 
около 3 ч. ч. брашно 
100 г настърган кашкавал 
Приготвяне: 
В тавичка се прави кладенче от две ч. ч. брашно, в което се прибавят натрошеното сирене, яйцето, олиото, солта. В киселото мляко се разтваря содата и се прибавя към другите продукти. Замесва се меко тесто, като постепенно се прибавя останалата 1 ч. ч. брашно. Тестото се оставя да престои в хладилника за около 10 минути. Фурната се загрява до 200 градуса и от тестото се оформят топчета с големината на орех. Поставят се в тавичка на разстояние едно от друго, тъй като увеличават двойно обема си при печене. Върху всяко топче се поръсва настърган кашкавал. Тавичката не се маже с мазнина, понеже в самото тесто има олио. Питките се пекат до златисто. Ядат се топли. 
Автор: Александра Константинова
* * *