Продукти за 5 порции:
10 яйца
1 кг спанак
500 мл прясно мляко
100 г краве масло
2 с. л. брашно
1 маринована пиперка (червена)
магданоз, черен пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Добре почистеният и измит спанак се сварява в подсолена вода и след това се пасира. Брашното се запържва в половината масло, разрежда се с млякото и към него се прибавя спанакът. Всичко се разбърква добре и се оставя на тих огън да къкри до сгъстяване на пюрето. Така приготвеното пюре се разпределя на порции в чиниите и върху него се поставят по две яйца, изпържени на очи. В средата на жълтъка се слага по едно зърно черен пипер за ириси, в единия край на белтъка се забождат листчета от магданоз за вежди, а с парче от червената пиперка се наподобява уста.
Пюрето освен със спанак може да се приготви и от коприва или лапад.

* * *

Пълнен ананас с ризото