Продукти:
1 пакетче кори
125 г масло
500 мл пр. мляко
3 яйца
3-4 суп. лъж. захар
3-4 суп. лъж. брашно
2 пакетчета ванилия
2-3 суп. лъж. пудра захар

Приготвяне:
В тава поставете набраните “на плисе” кори. Оставете само една кора за отгоре. Поръсете обилно с 3/4 от разтопеното масло и поставете да се запече до розово за около 7-8 минути в загрята фурна. Извадете и оставете да се охлади.
От млякото, яйцата, брашното и захарта пригответе класически крем Ванилия. Загрейте млякото. В купичка размесете жълтъците със захарта и брашното. Поставете на тънка струйка към загрятото мляко. Бъркайте до получаване на хомогенна смес. Добавете едното пакетче ванилия. Свалете от огъня.
Топлия, но не врял крем, залейте върху корите. Поставете отново набрана “на плисе” последната кора. Поръсете с оставащото масло.
Разбийте белтъците с пудрата захар. Добавете втората ванилия. Със сместа покрийте равномерно крем-питата. Поставете в загрята фурна до зачервяване отгоре. Извадете и оставете да изстине. Поръсете с пудра захар. Поднесете нарязано на парчета. По желание може да гарнирате със сметанов сладолед.
Добър апетит!

* * *

Крем пита
Пита със смокини
Крем пита с юфка