За дома

На всяко пазаруване хвърлям 10 лева в боклука

03.06.2010г. / 17 00ч.
Ивет Лолова
На всяко пазаруване хвърлям 10 лева в боклука


Искам да живея до Женския пазар – така всеки ден ще ям плодове и зеленчуци! Един килограм киви струва 0,80 лв.; връзка копър – от 0,25; череши – 2,50; краставици – 0,80 лв.

 

Прегладнели за пресни плодове и зеленчуци през юни всеки ден искаме да ги слагаме на масата. Успяваме ли обаче да се справим с цените им? Тъй като Az-jenata.bg следи цените им от миналата година можем да кажем, че няма драстично поскъпване. Но, за сметка на това през изминалите месеци се увеличиха цените на сметките – ток, вода, парно, което означава автоматично намаляване на бюджета за пазаруване.

Според справка от 20 юни 2009 г. ягодите в София са се продавали от 2,50 до 5,20 лв., черешите от 3,00 до 6,00 лв. – т. е. разлика с тазгодишните цени няма.

И все пак има място в София, което с право си носи славата на най-евтиния пазар на храни – това е Женският пазар. Бърз тегел по сергиите показа следните цени на плодовете:

Ягоди – 2,60 лв.
Череши – 2,50 – 3,00 лв.
Кайсии – 2,60 лв.
Ябълки – 0,90 лв.

И на зеленчуците:
Чушки – 1,20, 1,40 и 2,00 лв.
Домати – 2,00 лв.
Краставици – 0,80 и 1,20 лв.
Тиквички – 0,60 лв.
Гъби печурка – 3,00 лв./кг

А на други места в София – в кварталните магазинчета, на пазарите „Римска стена“ и „Граф Игнатиев“ – цените са двойно и тройно по-скъпи. Така ако купя 10 кг плодове и зеленчуци от скъпите, все едно хвърлям 10 лева на боклука.

Ето това се нарича пазарна икономика. Ако живея или работя близо до гореспоменатия пазар, ще се храня по-евтино. Разбирам ги пенсионерите, дето мъкнат количките по трамваите. За нас, работещите хора, остава в събота/неделя да напазаруваме колкото можем, за да изкараме една здравословна седмица или да купуваме скъпото в близкия магазин.

* * *

Летните плодове са в стихията си
Отминават ягоди, идват кайсии
Сладки ягоди на солени цени
Свежите зелени подправки

Коментирай
2 rate up comment 2 rate down comment
Цветана ( преди 11 години )
може да е по-ниска цената но и качеството е по-ниско. колкото пъти съм купувала по-евтината стока от Женския пазар после хвърлям част от купеното количество. ако пазаруваш 10 кг от скъпите пазари хвърляш 10 лева, а ако купиш от Женския същото количество хвърляш половината стока - ползата къде ти е? Остава ти ходенето и мъкненето на торбите.......и ядосването после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
Милена ( преди 11 години )
много добра статия! искам и аз! тези с цените се самозабравят!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар