За дома

Парфюм за дома с подправки и плодове

06.03.2011г. / 18 33ч.
Надежда Маринова
Парфюм за дома с подправки и плодове

Или: На какво мирише вкъщи

Ароматизатори по магазините има много – с десетки ухания. Ароматни масла за маслени лампи, ароматни свещи и пръчици, ароматизатори за пръскане, ароматизатори за гардероби, ароматизатори за пране.

Най-уютен е чистият дом, който мирише на чисто. И все пак, ако прибавим малко парфюм за дома, усещането става вълшебно.

Има хора, които не понасят изкуствените аромати, даже ги заболява главата. Те предпочитат естествените аромати. През летния сезон прозорците денем и нощем са отворени – няма смисъл от постоянни ароматизатори. През зимните месеци лекарите ни съветват често да проветряваме, за да се предпазим от грип, но това не пречи да си правим понякога ароматна терапия за здраве и настроение.

Ако искате да си доставите удоволствие, ето няколко рецепти за естествено ароматизиране на дома. Те не са дълготрайни като изкуствените, но пък за сметка на това са по-здравословни.

Изсушете корички от лимон, мандарина, грейпфрут, портокал. Пригответе малки текстилни торбички от дантела, мрежа или тюл, и ги напълнете с  3-4 аромата. На всяка торбичка прикрепете рецептата. Може да добавите и мъдра мисъл. Заедно с торбичките, може да купите компактдиск с релаксираща музика или малка книжка с поезия. Подаръкът ви за всякакъв повод е готов!

Ванилия – капки или прахче, дафинов лист, джинджифил, индийско орехче, кардамон, канела на пръчици, резенчета ябълка, лимон, портокал, грейпфрут, мандарина

Начин на използване:


Кипнете на котлона 300 г вода и сипете по желание една от следните смеси или направете ваша, по желание. Оставете да ври на тих огън, отворете всички врати на жилището, за да влезе ароматът навсякъде.

Рецепта № 1
пръчици канела
обелки от ябълка
портокалови корички

Рецепта 2
коричките от 1 лимон
коричките от 1 портокал
2 дафинови листа
3 канелени пръчици

Рецепта 3
няколко капки ванилия
портокалови корички
1 с. л. индийско орехче

Рецепта 4
2 с. л. сушена лавандула
1 с. л. анасон
1 с. л. индийско орехче
1 пръчица канела

Рецепта 5
5 дафинови листа
2 пръчици канела
1 прахче ванилия
кардамон

Отпуснете се на дивана, затворете очи, опитайте се да не мислите за нищо, като преди това изключите котлона. Усещането е вълшебно, ще се убедите!

Прочетете още:

Коментирай