За дома

Великденските обичаи

04.05.2005г. / 10 36ч.
Аз жената
Снимка: Photl.com

Снимка: Photl.com

Великденските обичаи, формирали се за много столетия, са сходни във всички православни страни.

Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните в червено яйца. Те се увиват в зелен месал и се носят в храма за освещаване. По традиция западните църкви приемат за най-голям християнски празник Рождество и Великден остава на второ място. Великденските фигурки от шоколад и захар са доста популярни. Но освен във формата на зайче, те се правят и в тази на рядкото австралийско животно бандукт.. Боядисването е от 4000 години – Великденските традиции обикновено са свързани с яйцата. Какво повеляват стародавните български традиции – приготовленията за празника протичат през цялата предходна седмица. Великденските яйца се боядисват обикновено на Велики Четвъртък, или в събота. С първото, боядисано в червено яйце, бабата чертае кръст по челата на децата, за да са здрави и румени през годината. Това яйце се слага пред домашната икона, в сандъка с момински чеиз, или се заравя в средата на нивата, за да я пази от градушка. На Велики Четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, на девера и на роднини.

Великден се празнува в продължение на три дни. Сутринта в неделя всички отиват на черква за тържествената литургия и се връщат със запалени свещи вкъщи, като се поздравяват с “Христос Возкресе”. Младоженците през този ден гостуват на своите кумове, родители и на девера. Те носят великденски хлябове и кошница с червени яйца. Посрещат ги с богато подредени трапези.

От древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През IV-и век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството яйцето започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Традицията на Великденския заек е от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре (от нейното име носи названието си на английски католическият празник Истър, Великден.). По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие. За първи път Великденският заек се споменава в немска приказка от XV-и век. Там се разказва за заек, който криел в градината шарени яйца от децата. В американския фолклор Великденският заек е привнесен през XVII-и в. от немски заселници в Пенсилвания. Децата там вярвали, че ако бъдат послушни, Великденският заек ще им остави гнездо с шарени яйца. Агнето е изключително важен символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Иисус като божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.

Защо се обличат нови дрехи? Това е традиция на Великден при повечето християни. Новите дрехи са символ на възраждането на новия живот през пролетта и на Възкресението. По католическа традиция кошница, пълна с хляб, сирене, шунка и други храни за Великденския обяд са се оставяли по време на утринната Великденска меса в църквата, за да се осветят. Тази традиция се е развила до сувенирни кошници, пълни с шоколадови яйца, бонбони, играчки и фигурки на зайци.

Коментирай
4 rate up comment 3 rate down comment
Силвия ( преди 11 години )
ПРангелованого полезна и точна информация!Хареса ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
403 rate up comment 2 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
Благодаря,аз също получи шестица. И все пак мисля,че тази информация е много полезна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32 rate up comment 2 rate down comment
radi ( преди 11 години )
mda mnogo interesno no ne vsi4ko se spazva , i oste mnogo nesta mojem da govorim za tozi velik praznik. Veselo izkarvane na vsi4ki i mnogo 6areni qica :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 3 rate down comment
yulka ( преди 11 години )
5 rate up comment 2 rate down comment
татяна ( преди 11 години )
този текст е много научен на мен много ми хареса текста е прекрасен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
bisa ( преди 11 години )
mnogo blagodarq 4e vi ima za da se znae kakvo e velikden 4e ne e samo den kato den a e nai velikiqt den .Isus dava svoq jivot zaradi nas. o6te edin pat Blagodarq vi ot sarce
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
гиновева ( преди 11 години )
много благодаря за информацията беше много полезна и имам благодарение на тази информация 6 .И отново благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 20 rate down comment
НИЯ ( преди 11 години )
4 rate up comment 0 rate down comment
Виктория ( преди 11 години )
много благодаря за информацията, хубаво е че още има хора които знаят тези работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
petko ( преди 11 години )