За дома

Да си направим сами коледни свещи

22.12.2011г. / 08 55ч.
Вергиния Генова
Да си направим сами коледни свещи

На пазара има толкова красиви и ароматни коледни свещи, че сигурно желаещите сами да си направят са малко, но все пак да обясним технологията.

За да си направите сами свещ са ви необходими:
восък на гранули или пък обикновени бели домакински свещи (ако събирате остатъци от използвани свещи сега може да ги оползотворите)
етерично масло – според вашите предпочитания (канела, мандарина, портокал)
съдове, в които да разтопявате восъка и да не използвате за храна
подходящи форми, в които да сложите направените от вас свещи – опаковки тетрапак (от сокове), пластмасови или метални кутии – условието е после лесно да се разреже, за да се извади свещта, а почина е да използваме опаковките преди да ги изхвърлим на боклука.
фитил
материали за украса

Восъкът се начупва и се разтапя на водна баня. Когато се втечни се добавят етеричните масла или пък оцветители и се излива в избраната преди това форма. Ако искате можете да пуснете кори от портокал, канелени пръчици, кафе на зърна или каквото друго сте решили. Както и да го направите, когато се втвърди восъкът, ще се получи.
Единственото важно, което не бива да забравяте е фитила, който трябва да поставите в горещия восък, например намотан на някаква пръчица. След което оставяте да изстине и на другия ден свещта е готова. Ако повърхността е хлътнала може да добавите още малко течен восък и отново да оставите да изстине.

Домашната технология за правене на свещи си струва, ако имате свое хрумване за калъп, аромати и примеси – и по този начин може да зарадвате близки и приятели с изцяло уникални и ръчно изработени свещи. Остава само набързо да изработите домашен свещник.

Ако ви се струва, че свещта не е достатъчно празнично украсена, можете да я доукрасите с боя или с техниката декупаж.

Ако не ви се занимава да правите сами свещ, то може да купите готова свещ в желана форма и сами да я украсите празнично.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Страхотна идея :) ( преди 11 години )
Супер и идеята на г-жа Господинова е невероятна - струва си да се направи такава свещ за Коледа - ледена :) или за нова година :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
В. ( преди 11 години )
Красива свещ се получава с натрошен лед. Използвах кутийка от бира в средата на която поставих обикновена свещ. Сипах в кутийката разтопен парафин около 3 см за основа. Оставих на хладно да се втвърди ,върху него изсипах натрошен на дребни парченца лед. Количеството на ледените парченца да е около 3 см под горният ръб на кутийката. Веднага се залива с парафин до горе. След изстиване кутията се разрязва. и се получава "дантелена свещ". Опитайте! Успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Кирил ( преди 11 години )
Ако тази свещ сте си я направила сама, сте наистина голяма майсторка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар