За дома

Къща с възглавници

28.01.2012г. / 10 54ч.
Надежда Маринова
Къща с възглавници

Уют, топлина, сгушване, приласкаване, отмора – това са асоциациите, които възникват у нас, когато видим много декоративни възглавници в нечия къща. Те може да са навсякъде – в хола, трапезарията, спалнята, детската.

Дали е модерно?
Определено да. Днес декоративните възглавници преживяват своето Възраждане у нас след годините на социализма. Може би защото в натовареното всекидневие изпитваме все по-голяма нужда от домашната антистресова обстановка и зареждащата енергия на красотата.

Стил
С български шевици, плетени, с пачуърк техника, от гоблен, тафта, дамаска или всякакъв друг плат; с апликация от ръчно плетени дантели от нашите баби, пайети, мъниста и пискюли – възможностите са безбройни.

Форма
Най-често са във формата на квадрат, правоъгълник, кръг или цилиндър.

Цвят
В един тон с мебелите, латекса, тапетите, пердетата, покривките или ако те са едноцветни – тогава възглавниците могат да бъдат много шарени – чак до ръба на кича.

Употреба
За дивана в хола, детската стая, спалнята; по-тънки за столовете в трапезарията; за фотьойлите във всекидневната; за летния балкон. Могат да бъдат целогодишни и сезонни – за всеки сезон с различен мотив. Ето някои от функциите им:

  • за красота и допълнение към интериора;
  • здравословно подкрепят кръста и поддържат гърба изправен; използвайте ги дори в офиса.
  • обновяват поостарелите кресла и столове като ги сложим на седалката и на гърба;
  • прикриват някое упорито петно, което незнайно как се е появило на дивана;
  • по-големите размери играят ролята на мини фотьойли, ако ги разпръснем по земята – особено подходящо за тийнейджърско, младежко и градинско лятно парти.

Безспорно най-практични са моделите със свалящи се калъфки. Възглавниците с бродерия и апликация перете на ръка, останалите от по-груби материи може и в пералнята.

Възглавниците са едни от най-подходящите подаръци – за малки деца – с формата на животни; за девойки – сърца и цветя; за Коледа – с коледни и зимни мотиви; за Свети Валентин – с украса на сърца.

Снимка: Надежда Маринова


Прочетете още:

Коментирай