За дома

Боядисайте кухи яйца за Великден

02.04.2012г. / 10 10ч.
Вергиния Генова
Боядисайте кухи яйца за Великден

Да си боядисаме кухи яйца е една прекрасна идея за този Великден. Хем ще имаме боядисани яйца, хем няма да купуваме 20-50 излишни яйца за Великден.

Просто докато готвим ежедневни храни може да си събираме черупките от яйцата. Когато ги чупим и източваме вътрешността просто трябва да сме по-внимателни. След това измиваме черупките и може да ги украсим. Хубавото е, че може да ги боядисаме с каквато боя имаме. Лесно става с акрилна боя. Ако искаме да украсяваме със салфетна техника трябва да боядисаме яйцата с бяла или много светъл нюанс на розово, синьо, жълто, боя. Да оставим да изсъхне. След това изрязваме фрагментите от салфетка, които сме избрали – оставяме само най-горния слой и лепим. Лепи се с лепило за декупаж, каквото се продава в магазините за художнически материали, като „Слънчоглед“, но ако питате мен, става прекрасно и със C 200.

Разбира се може да изпробвате и други техники – като рисуване с восък, с мраморираща боя, с прежди и т. н. Имате голямо поле за изява, защото тези черупки така и така няма да се ядат и не трябва да внимавате и да се притеснявате дали боята е вредна или пък лепилото.

И така може да украсим колкото черупки сме събрали. Ако събираме от Великден до Великден това може да се окаже и доста голяма бройка.

Украсяването на яйчени черупки е лесно, изглеждат страхотно и са готин великденски сувенир – може да подарявате на колеги и приятели.

Отделно на Велики четвъртък може да боядисате няколко червени яйца и ще сте напълно подготвени за Великден.

Прочетете още:

Коментирай