За дома

Рискове и страхове при купуване на апартамент

23.08.2012г. / 20 14ч.
Ивет Лолова
Рискове и страхове при купуване на апартамент

Купуването на апартамент крие множество рискове. Какви са най-големите страхове на купувачите - за това разговярям с Поликсения Ангелова - брокер.

Работиш като брокер на имоти - промени ли се отношението на българина към дома му? Станахме ли по-разкрепостени да си сменяме жилищата според нуждите или все още сме закотвени и привързани?
Въпрос на национални традиции, а у нас те са много тежки, много дълго градени и трябва да мине доста време, преди да се похвалим с практичност, относно жилищата. А и цялостната икономическа картина не способства никак за това. Вероятно, когато българинът има по-големи финансови възможности, тогава ще започне да мисли за "мобилност". Но, лично аз, имам големи съмнения, тъй като хората по нашите ширини, в  по-големия процент, все още са настроени към материалните, а не към духовните ценности.

Все още тук е важно в колко голям луксозен дом живееш или колко апартамента имаш, а не колко книги си прочел, колко чисто живееш и дали помагаш на другите, толкова, колкото би искал и на теб да ти се случва. България, поне засега, си остава патриархална нация, което, също, пречи на хората да сменят жилищата си според ситуациите в живота им. Но все пак има и надежда - при по-младите се наблюдава макар и малка промяна. Те търсят наеми, които са близки до работните им места, или до приятелите. Вероятно, именно, това ще случва все повече бъдеще.

Как избра да си брокер, от колко време работиш това?
Както всичко останало. Обичам да се занимавам с неща, които ми харесват. Имало е и малки изключения, но твърде кратки. Това е един от моите основни принципи. Така стана и с имотите. От година практикувам, а от няколко го обмислях, но чаках да дойде моментът, в който ще съм готова. Интересно поприще. Обуславя се с динамика, много контакти. Има си и своите тънкости, които научавам постепенно. И който си мисли, че е от лесните - лъже се.

Кои са най-големите страхове на купувачите?
Отиваме в много дълбоки води. Въпросът е за психологията на купувача. Като брокер, който се занимава основно с наеми(засега) нямам преки наблюдения. Такива черпя само от колегите си. И все пак - хората тук са били лъгани много - за едно или друго и е нормално да са плахи. А когато става въпрос за много пари и страховете се увеличават.

Кои са рисковете да закупиш имот без посредничеството на брокер?
Ако нямаш познания в строителството, са доста. Множеството - нямат. Преди малко говорихме за страхове. Ето, това е, един от тях. Наистина има доста детайли, които трябва да се имат предвид и моят съвет е да не се водим от собствените си капризи, а да потърсим брокер(или друг специалист), който държи на професионализма в работата си. Брокер, който ще ни каже всичко за жилището, дори да се удължи периода на търсене. Другият риск, на който купувачите, желаещи да си спестят възнаграждението за агенция, се натъкват са тежестите на имота. Без да искат могат да попаднат на недоброжелателни продавачи, което ще им скъси живота. И вместо да се радват на новия си дом, те ще се "влачат" по инстанции още дълго време.

Първа част от интервюто с второто лице на Поликсения Ангелова - Агапея Полис.
 

Снимка: Личен архив

Прочетете още:

Коментирай