За дома

Оригинални и лесноприложими идеи за екологично домакинство

Спестете щетите по природата от почистващите препарати

18.12.2012г. / 14 53ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако обичате природата и искате да дадете своя принос за опазването й, съвсем не е задължително да развявате лозунг на площада. Достатъчно е да ограничите до минимум използването на огромния арсенал от почистващи дома препарати. Ето няколко практически съвета за приготвяне на „домашна домакинска козметика“.

1. Лесно ще ароматизирате дома си като вместо да купувате освежител за въздуха, смесите в една купичка 3 с. л. сода бикарбонат и сока на половин лимон. Оставете съда открит.

Свързани статии

2. Петна от килима лесно ще премахнете като ги напръскате с равни количества бял оцет и вода, оставите 10-15 мин. и след това изчистите с четка или гъба, предварително потопена в топла сапунена вода.

3. Със същия водно-оцетен разтвор, но този път с добавка на 10-15 капки ментово масло, можете да почистите всички подове – без значение дали са от теракот, винил или дърво.

4. Сифонът на кухненската мивка ще отпушите като изсипете в него 4 литра топла вода, смесена с 1/2 чаша сол. Ако проблемът е по-сериозен, сипете 1/2 чаша сода-бикарбонат в канала и след това добавете 1/2 чаша оцет. След 15 мин. изплакнете обилно с вряла вода.

5. Лакираните дървени повърхности ще заблестят като нови, ако ги почистите по следния начин: добавете няколко капки лимоново масло в половин купа топла вода, разбъркайте сместа добре, напръскайте от нея върху памучна кърпа и избършете дървените части. След това попийте със суха кърпа.

6. Драскотините по стените са нещо обичайно – направени най-често с мастило, молив, пастели или маркери. Почистват се лесно със сода бикарбонат нанесена върху влажна гъба. Търкайте без да натискате силно, избършете и след това измийте с вода.

7. Ваната и плочките в банята ще светят като нови, ако ги почистите със смес от 4 супени лъжици сода, 3 лъжици обикновен течен сапун и 7-8 капки лавандулово или розмариново масло.

8. За прозорците смесете 1/2 чаена чаша оцет, половин ч. л. натурален течен сапун и 2 чаши вода. Сипете сместа в бутилка с пулверизатор и разклатете много добре преди употреба. Екологично чисто и евтино. Струва си да се пробва.

Коментирай