За дома

Пералната машина не работи или прахът за пране е менте

Време е за профилактичен ремонт на пералнята

14.01.2013г. / 16 19ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Разбирате ли се добре с пералнята? Слуша ли ви или ви ядосва? Средният живот на една перална машина е 15 години, казват техниците. Старите перални са по-здрави от днешното производство, защото много от частите вместо от метал се правят от пластмаса и защото е важно да има оборот на техниката – нали заводите от това живеят.

Ако прането не е добре изпрано:

Най-лесно е да обвиним праха за пране. Често пъти имаме основание – знаем за т. нар. гаражно производство на скъпи марки, но и за официалния внос на суровина, която се опакова у нас, а пликовете с прах и течните препарати се разреждат и допълват от т. нар. „пълнители“, които увеличават обема, но разреждат активните вещества. Резултатът е, че дрехите излизат мръсни, все едно не са изпрани. Изходът е – пазарувайте от фирмен магазин или директно от вносителя.

Прахът за пране полепва по дрехите и намираме гранулки от него в гънките на материите. Причината може да е в твърдата вода, предозирането на праха или в некачествения прах, който не се разтваря добре във вода. Може да пускате допълнително изпиране, но тогава само харчите още ток. Изходът – сменете марката на праха или минете на течен препарат.

Свързани статии

Сменяме няколко препарата и програмите, но качеството на прането все не ни задоволява. Възможно е програматорът да се е развалил или терморегулаторът не работи. Само професионалист може да намери кой е истинският проблем. С помощта на специален термометър, който се слага в барабана и мери температурата на водата, ще се установи каква е повредата. Ако терморегулаторът не работи и пералната машина пере с температура на водата 3 градуса, нищо чудно, че прането ви излиза мръсно.

В магазините има десетки марки перални машини от много ценови категории. Клас А + ще ви пести ток и вода. По-ниската ценова група също има своите купувачи – все с нещо трябва да перем дрехите и чаршафите си. Купуването на електроуреди винаги е било в голяма степен и въпрос на късмет. Все пак съберете максимално информация за марката, възможностите на програмите на машината, сервизното обслужване и наслука!

Коментирай