За дома

5 начина да спасим цветята от сухия въздух

Зимна градина със свежи цветя

22.01.2013г. / 15 40ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Парното и климатиците са най-лесният начин да се стоплим през зимните дни и нощи, но и той носи своите негативи – изсушава въздуха. Това е вредно както за растенията, така и за хората. Но за разлика от при хората, при цветята негативните влияния се проявяват доста по-бързо. Листенцата им увяхват, пожълтяват и клюмват, цветовете окапват, понякога преди да са цъфнали.

Какво можем да направим?

Ясно е че не можем да спрем отоплението, защото тогава негативните ефекти ще са в пъти по-лоши – тотално измръзване на цветята, а и в по-късен етап и на хората.

Затова да се възползваме от това благо на цивилизацията и да адаптираме природата у дома към новите климатични условия.

Повечето цветя се приспособяват без проблем. Но всяка красота изисква грижи и време.

За да намалим изсушаването на въздуха можем да използваме няколко безплатни хитринки като:

 

Свързани статии

Да поставим съд с вода, която постоянно да се изпарява и да овлажнява въздуха.

Да сипваме вода в чинийките на саксийките – за да има и за изпаряване, и за цветята. Обаче съществува опасност от преполиване и загниване.

Да направим красива декорация с камъни в различни по размер тави и легенчета. Идеята е да поставим на дъното различни по форма и големина камъни, така че като сипем вода, тя да не достига до саксията, а да има възможност да се изпарява директно от тавичката. Така ще си създадем някакъв интересен кът у дома – хем красив, хем полезен за растенията.

Можем да помогнем на цветята като ги пръскаме с вода от пулверизатор. Вечер да пръскаме листенцата и стеблата – не отнема много време, а те изглеждат и се чувстват много по-освежени. Бабите ни не са имали пулверизатори, но са пръскали цветята дори с уста.

Да използваме повече керамични саксии. По-скъпи са и са по-тежки, но затова пък са по-красиви и създават по-добри условия за живот на нашите цветя.

Коментирай