Нека споделим мнения относно хибискуса. Случайно или не, явно китайската вълна като ме поеме и всичко ми става китайско... Та тази седмица, в която китайките трескаво се гласят да бъдат хубави на Новата си година се присетих и за китайската роза.

Хибискусът или познат ни като китайска роза расте свободно из островите на Тихия океан и в Източна Азия. В Малайзия се кичат с него и го смятат за тяхна запазена марка, така както ние си имаме маслодайната роза.

У нас се гледа като стайно растение и всеки, който го е виждал ще ви каже, че е наистина красиво. Зелената маса образува пищна корона – тук думата си казват и уменията на притежателя. Но принципно короната се оформя през пролетта. Вземайки си китайска роза трябва да сте сигурни, че имате просторно помещение – голям хол или зимна градина. Тя е идеална за украса на офиси, предверия и други големи помещения, защото става един прилично голям храст, може да достигне и до 2-3 м височина.

Още по темата

Цветовете й са бели, жълти, розови, червени... с една дума избор има. Като че ли у нас най-популярни са червените китайски рози. Китайската роза, като повечето цветя, изключително много прилича на жените. И ние не искаме да ни е студено и тъмно, предпочитаме да ни е топло и слънчевичко, но без да ни препържват, като филийки нали... Да не сме на течение, да не ни е прекалено влажно или прекалено сухо, да ни разхлаждат в горещините и закриват с чадърче... Е, такива простички неща, които радват и китайската роза и я карат да се усмихва и цъфти.

За това дали ще цъфти и как ще цъфти китайската роза е много важно кога и как я подрязваме. Обикновено през пролетта цветето се пресажда и се подрязва от 2-3 см до 15, така че от всяка клонка, която сме отрязали да се развият малки, нежни едногодишни клончета и именно върху тях да се развият и пъпките. Така че колкото повече разклонения имаме, толкова повече цвят може да очакваме.

Размножаването се прави рано на пролет чрез резници – според мен най-лесният начин.

Принципно цъфтят през лятото в продължение на няколко месеца. Но пък, ако им осигурите топлина и светлина могат да ви цъфнат и през зимата. Та това исках да обсъдим с притежателите на този храст – цъфти ли ви хибискусът и през зимата?