За дома

Да засадим и отгледаме лилия на мира

Спатифилум – листа и цвят – за дома и офиса

27.02.2013г. / 12 13ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Спатифилумът е наричан още лилия на мира. Идва от горите на Америка и Азия. Има различни видове и подвидове спатифилум, различаващи се най-вече по големината на цвета и листата.

У нас естествено се отглежда само като стайно растение. Притежава тъмнозелени елипсовидни листа и бели цветове, които по-скоро приличат на кала, отколкото на лилия.

Свързани статии

Интересното е, че това растение се отглежда хем като листнодекоративно, хем като декоративноцъфтящо.

Размножава се бързо с издънки от корените и се получава една хубава зелена туфа с малки бели цветове всред нея.

Спатифилумът обича умерена температура между 18 и 22 градуса, умерена влажност и нормална осветеност. Важно е да се знае, че не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, защото може да не ви цъфти или цветовете вместо бели да са зеленикави. От друга страна пък, ако е на прекалено тъмно – отново не се чувства добре и няма да цъфти. Ако намерите оптималното място за съответния сезон от годината може да очаквате да ви цъфти по всяко време, но най-вече пролетта и лятото. Когато цветовете прецъфтят, стъблата трябва да се отрежат.

Полива се умерено, а през лятото по-често. Обича листата често да се пръскат с вода. Ако въздухът е много сух, например заради климатика, листата могат да пожълтеят, започвайки от крайчетата.

Ако влажността е прекалено ниска и въздуха е много сух листата може да пожълтеят по периферията. Може да го поставите в легенче с камъчета, където да сипвате вода и да има постоянен източник на влага.

Спатифилумът може да се пресади веднъж на няколко години. Не е задължително да го слагате в прекалено огромни саксии, но принципно колкото и голяма да е саксията той ще я запълни цялата. Подхранва се стандартно с торове.

Трябва да се знае, че сокът му предизвиква раздразнение на кожата, затова трябва да се внимава когато се пресажда и съответно да не се позволява на малките деца да го късат и да си играят с него. Още повече, че ако се дъвче може да предизвика стомашни смущения.

Коментирай