За дома

Силата на жълтия цвят в обзавеждането

Как жълтият латекс променя живота ни

14.03.2013г. / 10 45ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Стара истина е, че любимите ни цветове говорят за характера ни, но също така могат да въздействат върху светоусещането ни. Как жълтите мебели, стени и декорация в стаята влияят на психиката ни?

Счита се, че жълтият цвят в декорацията на стаята влияе на интелектуалното развитие като стимулира разширяването на познавателните интереси. Той помага да се преодолеят трудностите и да се концентрира вниманието. Под въздействието на жълтото човек взима по-бързо решения.

Свързани статии

Повишава самооценката и самочувствието, позитивното мислене, активната жизнена позиция и работоспособността. На хората, които загърбват жълтия цвят или признават, че не го харесват, им липсва психологическа самостоятелност. Жълтият цвят така също стимулира интуицията и съобразителността.

Дизайнерите го препоръчват за стаи на партер или първи етаж, където не влиза достатъчно светлина или за северозападни апартаменти. Подхожда също за стаи с малки или недостатъчни на брой прозорци. Жълтото е идеално за коридор, хол, детска стая или баня.

Правилното съчетание на няколко нюанса на жълтото – от патешкожълто, през охра до кафеникаво екрю, както и с пастелните цветове на убито зелено – помага за баланса на атмосферата.

В унисон с последните тенденции при обзавеждането – боядисайте в жълто или залепете жълт тапет само на едната стена в стаята – обикновено най-голямата, голата, срещу вратата или срещу дивана, на който прекарвате най-много време. Останалите стени боядисайте в неутрален цвят – бяло, бежово, екрю или капучино.

Противопоказания: при случаи на невралгия и хиперактивност.

Коментирай