За дома

Как да премахнем восък от дрехите?

Една лоша новина за цветния восък

21.03.2013г. / 16 53ч.
Вергиния Генова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Добре дошли на любителите на вечери на свещи. Добре дошли на жертвите на енергото, които хем плащат ток, хем често нямат. Добре дошли и на онези, на които все лампите им не работят…

Е, аз попадам и в трите категории и затова се запасявам с всякакви видове свещи. Казват, че свещите предразполагали към романтика и те пренасяли във времето. Аман от тая принудителна романтика!

Накрая все ви се налага да чистите восък.

Най-сигурният начин да изчистите восък от дреха е като поставите парцалче, попивателна хартия или бяла салфетка отгоре върху накапаното място и отдолу, след което с нагорещена ютия минавате, и минавате, и минавате, докато восъкът не се стопи и не премине върху платчето, хартията или салфетката. Или пак не спре тока.

Свързани статии

Лошото е, че понякога не се вижда никакъв парафин, но остава като мазно петно. Може да опитате да го натъркате с бензин, бензол или трихлоретилен (вид обезмаслител). Най-вероятно ще си кажете откъде пък да ги намеря тези, няма ги на нощното ми шкафче. Поне аз така си казвам и пробвам с ацетон. Това поне го има всяка жена. И всяка жена знае за какво се използва. Е, оказва се, че има не само едно приложение.

Лошата новина е, че цветният восък не може да се изчисти по този начин и трябва да се прибегне до химическо чистене.

Всъщност, ако пострадалата дреха ви е много ценна, изключително любима, струва цяло състояние или си нямате друга официална рокля, то не рискувайте с тези домашни методи... моля ви, не искам да ми тежи на съвестта съсипването на нещо, толкова скъпоценно – най-добре направо го занесете на химическо чистене. И да ви го съсипят ще се сърдите на тях, а може и да ви платят щетите.

Коментирай
Свободно време