За дома

Как да си украсим ефектно празнична бутилка?

Ефектна бутилка за рожден ден, сватба или просто за идеята

20.03.2013г. / 14 00ч.
Вергиния Генова
Снимка: Вергиния Генова

Снимка: Вергиния Генова

Да подаряваме бутилка с някакъв алкохол е класически подарък за мъж. Добра идея е да подарим качествен алкохол за рожден ден.

Както и отивайки на гости, просто така без повод, също е подходящо да занесем бутилка и бонбони. Ако знаем, че домакините биха оценили и биха се зарадвали на такъв жест, разбира се.

Свързани статии

Не всички от нас имат изба с избрани вина и като тръгнат на гости, просто се отбиват избират едно, слагат го в дървена кутийка и подаръка е готов. Но не е никак лоша идея да имаме няколко бутилки у дома, за инцидентни случаи. А именно когато нямаме време да обикаляме магазините и да избираме.

А ако украсим бутилките, които сме купили за подарък може би по-трудно ще си ги изпием сами и по-лесно ще ги запазим за предназначението им.

Има много начини за украса на бутилки – рисуване с бои, декупаж, обвиване в панделки, празнични хартии и т. н.
Днес ще ви предложа една по-нестандартна украса за бутилка. Бутилка – ангел.

Необходими материали:
бутилка – желателно е да е пълна
бял плат
бяла дантела
стиропорено топче – съразмерно с бутилката
перманентни маркери
златисти лулички
мъниста
парче златиста гирлянда
златист картон

Може и модификации – бутилка булка, бутилка мома в народна носия.

Идеята е проста – трябва ви бял плат и бяла дантела (или поне едно от двете). С подходящо лепило залепвате първо белия плат върху бутилката и след това бялата дантела. Главата е направена от стиропорено топче, което е обвито в плата. За по-голяма стабилност трябва да се отреже малко от едната страна на топчето и да се залепи за тапата. Лицето се рисува с флумастери или перманентни маркери.

От дантелата оформяте ръкави и крила и ги прикрепвате. Крилата са ви в случай, че искате да направите бял ангел. Добре е да колосате дантелата, след което да я изрежете във форма на крила. Ако искате може да добавите златист или сребрист кант от панделка, аз използвах златисти лулички (това са телчета, които могат да се увиват и огъват във всички посоки). В случая направих опит да колосам дантелата с желатин. С бели мъниста украсявате където сметнете за необходимо. Може да добавите гирлянди, брокат.

Може да украсите бутилката като булка или пък, ако използвате фолклорни шевици може да я облечете и в народна носия с пендари.

Когато имате време може да развихрите въображението си и да направите няколко различни бутилки, след което да си ги наредите в някоя витрина за украса. А когато им дойде времето – както се казва – грабвате една и отивате на веселба.

Хубаво е, че виното не се разваля, само по-хубаво става. Същото е положението и с другите видове алкохол, така че какъвто и да изберете няма да сбъркате. После само трябва да внимавате при подаряването, защото ако украсите десет различни бутилки може да забравите коя как сте украсили и да си мислите, че подарявате 30 годишно уиски, а да се окаже обикновен ликьор. Честно казано аз избирам бутилките по красота, а не по съдържимо, но е добре да балансирате между цена, качество и оригиналност на бутилката.

Коментирай