За дома

Грешките на начинаещите градинари

Прекаляват с водата и наторяването

28.03.2013г. / 13 45ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Да се грижиш за градина, отглеждайки цветя, плодове и зеленчуци е отговорна работа, която изисква внимание и старание. Не може да очаквате, че просто ще боднете няколко семена в почвата и след месец-два ще берете плодовете на „труда“ си просто ей така. Преди това трябва да се погрижите градината ви да е прекопана и обработена правилно. Внимавайте за следните възможни грешки, които правят начинаещите в градинарството:

Прекаляват с водата

Свързани статии

Много ентусиасти смятат, че растенията имат нужда от мно-о-о-го вода. Да, ама не! Преди да започнете да поливате въпросните култури, които смятате да отглеждате, запознайте се от колко точно вода имат нужда, за да се развиват нормално и дали няма да прекалите с поливането. Може да попитате във всеки цветарски или градински магазин.

Опитват да засеят чужди култури

Първият възможен случай да претърпите поражение в опита си на градинар е да се опитате да отглеждате култура, която не расте по нашите земи и няма съвместимост с нашата почва и климат. Разбира се, има култури, за които адаптацията няма да е проблем, но отново се допитайте до специалист и проверете в интернет.

Снимка: Sxc.hu

Много наторяване не винаги е по-добре

Има случаи, в които прекаленото наторяване може да се отрази пагубно на растенията ви. Ако наторявате примерно доматите си с рибна емулсия, от тях ще израстат прекрасни зелени растения, но не и домати. Внимавайте с какво торите и в какво количество.

Алчността на градинаря

Виждате в градината на съседа, че има ново красиво цвете. О, и още едно, и още, и ви се иска във вашата градина да засадите всичко, за да не сте по-назад. Да, обаче това ще ви изиграе лоша шега, защото не всички растения могат да съжителстват заедно, в зависимост от височината и пространството, което заемат. Съобразете се с мястото, с което разполагате и бъдете новатори. Не след дълго комшиите ще гледат със завист какво цвете да отмъкнат именно от вас.

Убиват всички насекоми и вредители

Младите градинари си мислят: „Доброто насекомо е мъртвото“, но не е вярно. Във всяка среда има добри и лоши инсекти. Някои от тях наистина могат да са опасни за растенията, но други са безобидни или пък дори стимулират развитието на градинските ви култури. Не се стремете да убиете всичко живо, това не е във ваш интерес.

Претрупана градина

Голяма и сериозна грешка е, ако мислите, че презасадена градина е нещо полезно за вас. Освен преумората ви като негативен ефект, ще добавя и това, че растенията не могат да дишат и да се развиват нормално, ако около тях е претрупано с други култури. Оставете им място да растат спокойно и те ще ви се отблагодарят подобаващо.

Коментирай