За дома

Форзицията – слънчевата усмивка на пролетта

Непретенциозен храст, който носи много радост

03.04.2013г. / 09 02ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Реших да посветя тази седмица на жълтото, защото ни трябва повече слънце, повече въздух и повече топлина. Ежедневието ни потиска, болестите ни обезкуражават, всеки иска да си получи своя дял от баницата, да заръфа кокала и на никой не му дреме ти как се чувстваш. И на нас не ни остава нищо друго освен да се опитаме да спасим сами себе си.

Свързани статии

Оказва се, че природата е най-близкото спасение. Да прегърнем дърво и да поплачем, понякога има повече смисъл, отколкото цял ден да говорим на някой човек, който не иска и не може да ни разбере.
И затова моето решение срещу отчаянието тази седмица е форзицията.


Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Този храст е вълшебен, забелязали ли сте? Отрупва се с малки жълти цветчета още преди да се разлистят листата. Така че докато цъфти е просто едно жълто облаче – по-малко или по-голямо, но ярко и слънчево. Този храст всъщност расте много бързо и се превръща в малко дръвче и достига до 3 м височина. Като повечето интересни цветя е родом от Азия.
Ако слънчевото настроение ви заразява и искате да си насадите пред блока или в градината от този видхраст, ще ви зарадвам с една хубава новина – форзицията е едно от най-евтините храстчета, които можете да си купите. Насаждате я и после само й се радвате.
Както ви казах, не е скъпа и е по-добре така, отколкото да я захващате от семена или резници.

Но при хубавите работи винаги има уловка, нали се сещате каква е – ще ви цъфне най-рано след три години. От друга страна годините толкова бързо минават, че е добре да имаме някакви ориентири – повече цветя, повече деца – по тях най-лесно се вижда как бързо лети времето.

Може да насадите форзицията като единично храстче или като жив цветен плет, да я подкастряте и оформяте според вашите нужди и предпочитания.
И най-вече да й се радвате като на цветен слънчев акцент през ранна пролет. Имайки един цветен храст пред вратата, имате букет за весело настроение, неочаквана покана за гости или украса за Великден.


Снимка: GettyImages.com

Накъсвате няколко клончета, слагате ги във ваза, украсявате ги с малки яйчица било то от хартия, пластмаса, шоколад... и ето, имате празнична украса.
Красотата е в малките неща, които можем да сътворим и на които можем да се зарадваме от сърце.

Не пропускайте тази пролет да насадите форзиция. Нека има повече жълти слънца и повече усмивки. Сивите блокове, занемарените градинки, старите сгради се нуждаят от нещо свежо!

Коментирай