За дома

8 причини да не хвърляме старите чорапогащници преди Великден

Няколко идеи за оползотворяване на чорапи и чорапогащи

05.04.2013г. / 14 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Започваме пролетното почистване, преподреждане и изхвърляне. И първите неща, които се запътват към кофата за боклук са чорапогащниците – толкова лесно и бързо се късат. Сигурно сте събрали поне една торба стари непотребни чорапи и чорапогащници? Моят съвет е да не ги изхвърляте все още. Ето няколко идеи, които може да опитате преди въпросните чорапи да се запътят към боклука.

Боядисване на великденски яйца

Може би се досещате, че това ще е първата идея за чорапогащниците. Боядисването на яйца завързани в чорапи е един от най-лесните начини. Слагате листо от здравец например върху намокрено яйце, обвивате го в тънкия чорапогащник, завързвате и боядисвате. А ако сме събрали различни мрежести чорапи, тогава ще имаме още по-интересни шарки.

Почистване на котешки и кучешки косми

Намокряте чорапогащника и почиствате мебелите и дрехите – чисти по-добре от всяка четка.

Измиване на кранчетата в банята и мивката

Старите чорапи са идеални за малки парцалчета, с които да лъснете кранчетата за вода.

Миене на прозорци

Някои хора използват вестници за миене на прозорци, а други стари чорапогащи. Малко вода, малко оцет и можем да лъснем за Великден – без да похарчим и стотинка за препарати. Е, ще ни останат повече пари за салати!

Стават й за прически

Нарязвате на лентички и навързвате косата с така получените парцалчета. За една нощ може да получите идеални букли без да използвате неудобни ролки за коса, без маши и преси.

Направете си великденска украса

От стари чорапи може да направите великденска украса – пеперуди, цветя, птички. С помощта на телчета правите желаната форма и запълвате с чорапогащника – когато материята се опъне става ефирно и нежно. Може да боядисате или пък да минете с брокат. Идеално е за пеперудки – просто трябва да имате повече стари чорапи, повече търпение и малко въображение.

Пълнене на възглавници

Ако пък нямате никакви творчески идеи за момента, но искате да си имате повече възглавнички у дома – нарежете всички налични стари чорапогащници и ще си имате поне една нова възглавница. Остава да й направите пъстра пролетна калъфка.

 

Свързани статии

В градината

Старите чорапогащници може да използвате и за завързване на растения в градината. Обикновено чорапогащниците са кафяви и черни, което е някак доста траурно и грозно, затова може би е хубаво да ги боядисаме в по-ярки цветове.

Може да измислите още различни приложения на старите чорапогащници – да украсите, да запълните, да почистите и така да им дадете още един шанс да бъдат използвани. Честно казано си мисля, че скъсаните чорапогащници могат да се използват не по предназначение много по-дълго, отколкото докато са здрави – късат се почти с поглед.

Коментирай