5 начина да изчистим дома само с лимон и вода

Няма да повярвате колко много работа върши един лимон

17.04.2013г. / 16 05ч.
Нина Иванова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Забравете за всичките силни и токсични препарати, с които ежедневно почиствате дома си. Същата работа, която ви вършат те, могат да направят и няколко... лимона. Да, добре сте прочели, няма грешка. Без да замърсявате околната среда и да вдишвате изпаренията на вредните химикали, можете да излъскате дома си с малко лимон и парцали.

Какво прави лимона толкова полезен и ефективен в чистенето? Цитрусовият плод е висококиселинен и това директно го нарежда сред най-добрите естествени санитарни помощници в дезинфекцията.

Чиста мивка

Лимоновият сок може да излъска идеално мивката, нещо, което всъщност и оцетът прави добре. Но за разлика от оцета, лимонът оставя и невероятен аромат на свежест!

Полира приборите

Вместо да купувате нови прибори, защото старите са вече много захабени и не издържате да ги гледате всеки ден, камо ли да ядете с тях, потъркайте ги с влажна кърпа, напоена с лимонов сок. Полира метала идеално!

Дезинфекцира микровълновата печка

Свързани статии

Миризма на пуканки, петна от най-различни манджи, пръски от кафе, това е обликът на повечето микровълнови печки. За да премахнете тези гадости, има специална рецепта. Нарежете един лимон на резени. Сложете ги в купичка с гореща вода и я затворете в микровълновата. Настройте я на висок градус и я дръжте там една минута. Лимонът ще размекне засъхналите петна и ще премахне неприятните миризми. След като отворите печката, забършете стените с мокър парцал и готово!

Баня с блясък

На всяка домакиня й настръхва косата, когато дойде време да чисти банята. Плочки, вана, душ, мивка, няколко часа търкане не ни мърдат. А има една проста рецепта, която да ви го спести. Изстисквате няколко лимона и сипвате сока в шише със спрей. Киселината на сока ще размекне мръсотията по плочките и фугите, и така ще е много лесно да изчистите банята си бързо, без много усилия.

Мръсните чинии

Когато се случи препаратът ви за миене на чинии да свърши, пробвайте със следния трик: разрежете наполовина един лимон и поръсете със сода за хляб. Потъркайте с лимона мръсните чинии и гледайте как мазнината и мръсотията се разлагат от лимонената киселина. След това само изплакнете хубаво и готово, чиниите са чисти и миришат прекрасно!

Коментирай